A térdfájás lehetséges leggyakoribb okai

Térdizomkárosodás. Térdkalács alatti ízület eltérései | Pasamed

Térdsérülés tünetei és kezelése

Térdsérülés Elég egy rossz mozdulat A térdsérülések esetében egy rossz mozdulat váltja ki a térdizomkárosodás. Sérülhet a belső porc meniscus vagy valamelyik szalag is, ami a térdnek a stabilitásáért felelős.

térdizomkárosodás

Ritka esetben pedig törés is bekövetkezhet. A károsodás mértékétől függően vagy műtéti ellátásra van szükség pl. Mi történik térdsérüléskor?

térdizomkárosodás

Amikor megsérül a térd, a körülötte levő izomzat egy ideig megpróbálja mereven tartani. Ez pár napig szokott fennállni. Hosszabb távon lecsökken a tartó funkció, főleg mert a térdsérülésekkor rögzítésre is szükség szokott lenni, és ha térdizomkárosodás van egy terület, a körülötte levő izmok természetes módon lesorvadnak.

A probléma ezért kettős: a sérülés és az elveszett izomfunkció is gondot okoz. Térdizomkárosodás gyógyítjuk?

Ebből fakadóan az ellátás is kétszintű: a sérülés helyreállítása pl.

A különböző térdízületi elváltozások a legkülönbözőbb korosztályokat érinthetik.

A gyógyulási időt akár a felére tudjuk csökkenteni különféle térdizomkárosodás kezelésekkel. Az ion indukciós kezelést  alkalmazzuk, amely gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású. Az izmok helyreállítására alkalmazható a gyógytorna is.

A sérüléstől függően a kezelés hetet vesz igénybe.

térdizomkárosodás

A gyógytorna porcsérülés esetén hét, térdizomkárosodás esetén minimum 6 hónap. Térdkopás Évtizedek alatt alakul ki A térdkopás térdizomkárosodás folyamat során alakul ki, általában évtizedek alatt.

térdizomkárosodás

Az ízületben a csúszófelszín, tehát az üvegporc teljesen elkopik és különböző deformitások, meszes felrakódások jönnek létre. Tünete a terhelés során térdizomkárosodás akár nyugalmi állapotban is jelentkező fájdalom, illetve ha terhelésre duzzad, piros, melegszik, tehát gyulladásos tünetcsoportot térdizomkárosodás fel. A kezelés a térdkopás stádiumától függ. Először is csökkenteni kell a fájdalmat.

  • Paraziták ízületi fájdalmak
  • Térdfájdalom okai és kezelése - Fájdalomközpont
  • Térdbetegségek - Mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?
  • Térdsérülés tünetei és kezelése - HáziPatika
  • Térdízületi betegség hogyan kezelhető
  • A különböző térdszalagok térdizomkárosodás Elülső keresztszalag sérülése Az elülső keresztszalag szakadása a térdízület megcsavarodásával vagy oldalra billenésével jön létre, amikor a lábfej rögzült az egyik irányban és a térd ellentétes irányban fordul el felette, de gyakori trauma ugrást követően nyújtott lábbal talajra érkezéskor, ha a térd túlfeszített helyzetben van.
  • Térdkalács alatti ízület eltérései | Pasamed

Megpróbáljuk térdizomkárosodás a térd belső állapotát, hogy a kenőanyag, a csúszófelszín optimális legyen. Ezen kívül az ízületkörnyéki izmoknak a felerősítésével próbáljuk tehermentesíteni az ízületet, a kisebb terhelés hatására pedig csökken a fájdalom.

A térdkopást ion indukciós kezeléssellökéshullám terápiával térdizomkárosodás hialuron sav injekcióval kezeljük. térdizomkárosodás

térdizomkárosodás

Fáradásos sérülések futó térd, ugró térd A fáradásos sérülések nem hirtelen alakulnak ki, hanem hónapok térdizomkárosodás évek folyamatos túlterhelése során jönnek létre, és valamely új terheléstől pl. Az adott inak vagy szalagok degenerációjáról van szó, amelyek az eredeti térdizomkárosodás képest egy másik szövetté épülnek, és az eredeti szövet funkcióját már nem tudják teljesíteni, tehát kevésbé rugalmasak, kevésbé nyújthatóak.

A térdfájás lehetséges leggyakoribb okai

A terhelés viszont ugyanaz rajtuk, ezért egy idő után tüneteket kezdenek okozni. Az izmok a terhelés után gyorsabban regenerálódnak, mint az inak. Az térdizomkárosodás nem kap elég vért, oxigénhiányos állapotba kerül, és úgy alkalmazkodik ehhez, hogy átépíti az eredeti szövetet. Az térdizomkárosodás kialakuló kevésbé oxigénigényes szövet kevésbé nyújtható ezért sokkal sérülékenyebb.

A kezelés során ezt a degenerációt megpróbáljuk visszafordítani.

Térdfájdalom okai és kezelése

Ez az esetek túlnyomó többségében lökéshullám terápiával  történik, amely légnyomással fellazítja a szöveteket és a keringést javítja. A vérellátás helyreállásával elindul a regeneráció.

térdizomkárosodás

A gyógyulás hosszú folyamat, hónap, de akár egy év is lehet Gyulladás, sportsérülés, porckopás, egyéb mozgásproblémák megnehezíthetik hétköznapjait. Klinikánkon megtaláljuk térdizomkárosodás módját, hogy újra élvezhesse a szabad mozgás örömét.

Megoldás az évek óta tartó térdfájdalomra! A térdízület nyáktömlőjének gyulladása is lehet a térdfájdalom felelőse.